Prelekcja dietetyka na temat „Zasad zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży” oraz warsztaty „Kolorowe szaszłyki”
Treść
Dzieci z klas 2 i 3 wykonywały smaczne i kolorowe szaszłyki owocowe.Działania poprzedziła pogadanka na temat zdrowego odżywiania. Dzieci razem z panią dietetyk przygotowały piramidę zdrowego żywienia. Dowiedziały się jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym oraz dlaczego musimy się zdrowo odżywiać . Uczniowie podjęli wielkie wyzwanie – sami mieli przygotować dla siebie zdrowe drugie śniadanie. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rak i przygotowania stanowiska pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie obierały, kroiły owoce, a następnie nabijały na patyki i robiły kolorowe szaszłyki. Można śmiało powiedzieć , że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia owocowych szaszłyków kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnie oraz dbałość o higienę. Okazało się, że dzieci lubią owoce, a najlepiej smakują im szaszłyki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.